Opublikowano

Czarny czosnek da się lubić

Czarny czosnek da się lubić

Czosnek już w starożytności był stosowany jako środek leczniczy i przyprawa. W różnej formie znalazł zastosowanie praktycznie w każdej kuchni świata ze względu na swój charakterystyczny intensywny zapach i ostry smak. Ponadto za jego konsumpcją przemawiają także jego właściwości zdrowotne. Jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Ponadto związki siarki zawarte w czosnku mają charakter przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy. Jest inspiracją do tworzenia coraz to nowych produktów z czosnku i tak oto powstał czarny czosnek.

Jak smakuje czarny czosnek?

Czarny czosnek ma delikatny smak diametralnie różniący się od świeżego czosnku. W wyniku naturalnie zachodzących w czosnku procesom chemicznym w warunkach starzenia (podwyższona temperatura i wysoka wilgotność) tworzy się dość dużo cukrów redukujących co odpowiada za słodki smak tego produktu.

W czasie fermentacji rośnie także kwasowość produktu co odpowiada za kwaskowaty smak. Reakcja cukrów redukujących z aminokwasami zawartymi w czosnku jest nazywana reakcją Maillarda – reakcja brązowienia nieenzymatycznego. Powstały barwnik melanoidyna odpowiada za ciemnobrązowy (czarny) kolor ząbków.

Dzięki produkcji w wysokiej wilgotności konsystencja czosnku ulega zmiękczeniu, co sprawia, że jest miękki i dość smarowny. Takie cechy wyrobu gotowego pozwalają na bezpośrednią konsumpcję oraz są inspiracją dla kreatywnych kucharzy na całym świecie.

W kuchni bądź odważny i kreatywny. Nie bój się eksperymentować i dodawać nowych składników. Autorskie przepisy na dania z czarnym czosnkiem znajdziesz na: www.bioczarnyczosnek.pl

przetwory z natury.pl