przetworyznatury.pl

Bio czarny czosnek

Naszej, polskiej produkcji - czarny czosnek powstaje z świeżego, naturalnego czosnku. Produkowany jest w Mieście Królów - w Krakowie. Proces produkcji polega na przetrzymywaniu w kontrolowanej, podwyższonej temperaturze i wilgotności przez okres od kilkunastu do kilkudziesięciu. Wówczas zachodzi fermentacja i na skutek działania podwyższonej temperatury zachodzą reakcje brązowienia nieenzymatyczniego - reakcja Maillarda.

Co się zmienia?
- smak: z ostrego, piekącego na łagodny, słodko-kwaśny
- kolor: z kremowej na czarną, ciemno-brązową
- zapach: z intensywnego na łagodny karmelowy, suszonych owoców i/lub grzybów
- wzrost zawartości suchej masy
- wzrost naturalnych przeciwutleniaczy


Do czego go używać?
- do zup
- do sosów
- do deepów
- do marynat
- do sushi
- do deserów: lody, pralinki, ciasta

Do pobrania:


List intencyjny

Czarny czosnek to gwarancja smaku każdej potrawy