Opublikowano

BIO się opłaca

BIO się opłaca

BIO to EKO jak ekologia – jest to oznaczenie stosowane przy produktach ekologicznych. Oznacza produkcję ekologiczną począwszy od upraw roślin, chowu zwierząt, przetwórstwo aż po dystrybucję. Produkcja ekologiczna jest prowadzona w zgodzie z naturą. Znak BIO jest gwarancją produktów bez GMO, niepoddanych promieniowaniu jonizującemu i podlega ściśle określonym restrykcjom nakreślonym przez prawo Unii Europejskiej. Na straży przestrzegania prawa stoją jednostki certyfikujące z którymi producent żywności ekologicznej pozostaje w ścisłej współpracy.

Jak upewnić się, że produkt jest BIO?

Dzięki synchronizacji przepisów w zakresie certyfikacji i znakowania produktów ekologicznych, obowiązujących w całej Unii Europejskiej mamy możliwość sprawdzić, czy producent aby na pewno jest producentem żywności ekologicznej i czy dany produkt jest wpisany w zakres jego certyfikatu.

Podstawowym elementem wyróżniającym żywność jest jego nazwa, w której powinno być słowo „BIO”, „EKO” lub „EKOLOGICZNY”. Co za tym idzie w tzw. „pierwszym polu widzenia” powinien być zamieszczony charakterystyczny seledynowy znak z listkiem ułożonym z białych gwiazdek, a pod nim opis np. PL-EKO-05 – jest to oznaczenie jednostki certyfikującej.

Wchodząc na stronę internetową danej jednostki certyfikującej możemy wyszukać np. po nazwie danego producenta. Wówczas będzie widoczny jego certyfikat z uwzględnieniem daty ważności oraz asortymentu podlegającego certyfikacji.

W kuchni bądź odważny i kreatywny. Nie bój się eksperymentować i dodawać nowych składników. Autorskie przepisy na dania z czarnym czosnkiem znajdziesz na: www.bioczarnyczosnek.pl

przetwory z natury.pl