Opublikowano

Czarny czosnek na jesienną aurę

Czarny czosnek na jesienną aurę

Jesień panuje za oknem. Możemy podziwiać piękne barwy jesieni. Zmieniające kolor i opadające liście, zbierać kasztany i spacerować o ile pogoda na to pozwoli. Jednak ze względu na zmienną pogodę narażeni jesteśmy na infekcje. Warto więc szczególnie w tym czasie wspomagać się dietą bogatą w przeciwutleniacze. Warzywa i owoce sezonowe to bardzo dobre rozwiązanie. Jednak czarny czosnek może być źródłem przeciwutleniaczy przez cały rok!

Czarny czosnek a infekcje

Infekcje wirusowe i bakteryjne potrafią przysporzyć wiele problemów. Osłabienie organizmu, brak witaminy D3 i narażenie na kontakt z wirusami i bakteriami może przyczynić się do choroby. Dzieje się tak wtedy kiedy nasz organizm ma pewien nadmiar RFT (reaktywnych form tlenu), który powoduje stres oksydacyjny. Ekspozycja komórek na stres oksydacyjny wpływa niszcząco na komórki, a nawet wywołuje zmiany metaboliczne.

W celu utrzymania organizmu w homeostazie (równowadze) ważnym jest aby dostarczać organizmowi związki o właściwościach antyoksydacyjnych zawarte w między innymi czarnym czosnku. Regularne spożywanie czarnego czosnku wspomaga naturalny system obronny organizmu przed wolnymi rodnikami.

W badaniach przeprowadzonych w ramach mojej pracy doktorskiej, wykonanych na produktach przetworyznatury.pl stwierdzono nawet 10-krotnie więcej polifenoli niż świeży czosnek. Jest to silnie skorelowane z badaniami aktywności przeciwutleniającej wobec ABTS, DPPH i FRAP.

Wielką zaletą czarnego czosnku jest to, że jego konsumpcja nie jest ograniczona. Spożywanie czarnego czosnku nie powoduje podrażnienia, czy uszkodzeń przewodu pokarmowego, poprawia mikrobiotę jelitową i nie pozostawia nieświeżego oddechu w jamie ustnej. Konsumpcja czarnego czosnku łączy przyjemne z pożytecznym.

dr inż. Anna Tomf-Sarna

Czarny czosnek jest smaczny i zdrowy

DR inż. Anna tomf-Sarna
przetwory z natury.pl