Czarny czosnek suszony?
Tak! Czarny czosnek jak każda inna materia daje się wysuszyć. Może mieć formę granulatu a nawet pudru. Sam w sobie jest skoncentrowaną dawką mikro i makro elementów zawartych w świeżym czosnku i nie tylko. Fermentacja powoduje wzrost zawartości suchej masy oraz minerałów zawartych w surowcu. W formie przyprawy stanowi świetną alternatywę to produktu „mokrego”.
Suszenie utrwala czarny czosnek
Czarny czosnek sam w sobie jest produktem trwałym. Nasze produkty co do zasady mają dwuletni termin przydatności do spożycia. Jednak w każdej chwili możemy „przedłużyć mu życie” poddając go suszeniu. W ten sposób uzyskujemy produkt o szerokim spectrum zastosowania z długim terminem przydatności do spożycia.
Czarny czosnek w formie suchej, tj. przyprawy nadaje się do sałatek, kanapek i zup jako posypka. Szybko reaguje z mokrymi składnikami uwalniając swój ciemny barwnik melanoidynę powodując wizualny efekt skorupki kremu brulee.
W czarnym czosnku zwiększa się nie tylko zawartość minerałów ale i substancji odżywczych i bioaktywnych składników. Fruktany zawarte w czosnku zostają przekształcone w wyniku złożonych reakcji zachodzących w czasie fermentacji do fruktozy i glukozy, których jest znacznie więcej w wyrobie gotowym niż w czosnku świeżym co odpowiada za charakterystyczną słodycz tego produktu.
W kuchni bądź odważny i kreatywny. Nie bój się eksperymentować i dodawać nowych składników. Autorskie przepisy na dania z czarnym czosnkiem znajdziesz na: www.bioczarnyczosnek.pl
przetwory z natury.pl
-
CZARNY CZOSNEK PRZYPRAWA6,50 zł
-
BIO CZARNY CZOSNEK PRZYPRAWA8,50 zł