parallax background
przetworyznatury.pl

Bio czarny czosnek

Czarny czosnek to gwarancja smaku każdej potrawy

Czarny czosnek powstaje z świeżego, naturalnego czosnku na skutek fermentacji/starzenia. Proces produkcji polega na przetrzymywaniu w kontrolowanej, podwyższonej temperaturze i wilgotności przez kilka tygodni czosnku.

W czosnku zachodzi wiele naturalnych zmian chemicznych i fizycznych. Łuska staje się złota i krucha, ząbki czosnku stają się miękkie i czarne, smak słodko-kwaśny.


Aktywne składniki czarnego czosnku wykazują silną aktywność przeciwzapalną poprzez hamowanie wytwarzania i wydzielania przez makrofagi różnych endogennych mediatorów zapalnych oraz mają znaczący wpływ na czynniki zapalne. Świadczy to o tym, że czarny czosnek może potencjalnie być stosowany jako przeciwzapalny środek leczniczy [Kim i in., 2017]. Wyciąg z czarnego czosnku wzmacnia odporność komórkową poprzez zwiększenie aktywności komórek NK (naturalnych zabójców), które, jak się uważa, odgrywają kluczową rolę w eliminacji komórek nowotworowych in vivo. [Wang i in. 2010].

KIM, D., KANG, M., HONG, S., CHOI,Y., SHIN,J.: ANTIINFLAMMATORY EFFECTS OF FUNCTIONALLY ACTIVE COMPOUNDS ISOLATED FROM AGED BLACK GARLIC, PHYTOTHERAPY RESEARCH31, 53-­61 (2017)
WANG, D., FENG, Y., LIU, J., YAN, J.,WANG, M., SASAKI, J.: BLACK GARLIC (ALLIUM SATIVUM) EXTRACTS ENHANCE THE IMMUNE SYSTEM. MEDICINAL AND AROMATIC PLANT SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY 4, 37-­40 (2010)

Do pobrania:


List intencyjny