Opublikowano

dr inż. Anna Tomf-Sarna

dr inż. Anna Tomf-Sarna

Pragnę z Państwem podzielić się radosną nowiną o obronie naszej Pani Technolog, która sprawuje także nadzór nad jakością naszych produktów, współtworzy produkt i reprezentuje firmę obroniła właśnie doktorat na temat czarnego czosnku! Od początku szczycimy się tym, że posiadamy wyjątkowo wykwalifikowaną kadrę. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów naukowych i zawodowych!

Czarny czosnek tematem pracy doktorskiej

28.09.2023 r. odbyła się obrona pracy dysertacyjnej pani mgr inż. Anny Tomf-Sarna. Praca doktorska dotyczyła właściwości prozdrowotnych czarnego czosnku, jego składu chemicznego i cech fizykochemicznych. Jest to obszerna praca dająca wiele cennych wskazówek dla konsumenta i branży przetwórczej.

Czarny czosnek posiada nawet 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż czosnek świeży, głównie polifenoli, co sprawia że pomaga utrzymać organizm w homeostazie w przypadku zagrożenia infekcją bakteryjną, wirusową i grzybiczą.

Przeciwnie do świeżego czosnku, czarny czosnek jest bezpieczny, daje się jeść bezpośrednio i nie wywołuje podrażnienia przewodu pokarmowego. Ponadto zawiera w bezpiecznej dawce związki siarkoorganiczne, co jest cenną informacją dla alergików.

Ponadto czarny czosnek jest cennym źródłem: białka, błonnika i jego frakcji nierozpuszczalnej, minerałów, melanoidyny oraz S-allilocysteiny.

Jedz zdrowo- żyj zdrowo!

dr inż. Anna Tomf-Sarna

Pierwsza w Polsce praca doktorska na temat czarnego czosnku!

DR inż. Anna tomf-Sarna
przetwory z natury.pl