Opublikowano

Jak jeść czarny czosnek?

Jak jeść czarny czosnek?

Czarny czosnek jest wyjątkowy i niecodzienny. Zachwyca smakiem, zapachem, wyglądem i konsystencją. Mylnie uważany za specjalną „odmianę” czosnku, bo przecież jest to produkt przetworzony powstały ze świeżego czosnku. Fermentowany jest w całych główkach. Jadalne są jedynie ząbki czosnku, które bardzo łatwo obiera się ze złotej łuski zewnętrznej. Zawartość wody w czosnku maleje podczas fermentacji co sprawia, że część jadalna czarnego czosnku obkurczają się i oddzielają od łuski. Pysznie smakuje sam „ot tak po prostu” jednak jest też wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.

Jak przygotować danie z czarnym czosnkiem?

W kuchni świata możemy zauważyć, że czarny czosnek jest inspiracją dla wyśmienitych kucharzy wykwintnych restauracji. Dodawany jako składnik do wyszukanych dań głównych, przystawek, deepów i sosów a nawet deserów.

Aby móc skojarzyć danie z czarnym czosnkiem trzeba „wgryźć” się w jego smak i wyczuć: gorzką czekoladę, suszoną śliwkę, suszone grzyby, nutę czosnkową, magii i lukrecję. Także zapewne z tymi składnikami będzie się łączył idealnie podkreślając smak dania, ale nie dominując. W ten sposób możemy przygotować czekoladę z czarnym czosnkiem i malinami, risotto lub kaszotto z grzybami, nadaje się też idealnie do marynowania żeberek i nadziewania schabu.

Kuchnia azjatycka charakteryzuje się łączeniem smaku słodkiego i ostrego i to właśnie połączenie lubię najbardziej. Ostry sos chilli otulający słodkie ząbki z czarnego czosnku połączenie idealne np. do sushi. W podobny sposób można przygotować sos w którym dusimy mięso. Podobne smaki preferują włosi, gdzie czarny czosnek (aglio nero) jest znacznie bardziej popularny niż w Polsce. Spaghetti aglio nero, olio e peperoncino – tutto bene!

W kuchni bądź odważny i kreatywny. Nie bój się eksperymentować i dodawać nowych składników. Autorskie przepisy na dania z czarnym czosnkiem znajdziesz na: www.bioczarnyczosnek.pl

przetwory z natury.pl