Opublikowano

Jak powstaje czarny czosnek?

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku na skutek fermentacji/starzenia. Surowcem do produkcji jest więc czosnek znany od lat i uprawiany w Polsce. Całe główki w specjalnych urządzeniach utrzymujących zadaną temperaturę i wilgotność, są poddawane procesowi fermentacji przez kilka tygodni. Zachodzi wówczas szereg naturalnych procesów chemicznych nadając w ten sposób czosnkowi nowe właściwości.

Nie uprawia się czarnego czosnku

Wielokrotnie spotyka się mylne pojęcie „uprawy czarnego czosnku”. Nic bardziej mylnego. W ten sposób sugeruje się czytelnikom, że jest to specjalna odmiana czosnku. Absolutnie! Czosnek (łac. Allium sativum) ma wiele odmian botanicznych w tym kilka uprawianych w Polsce i wpisanych na listę COBORU (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych). Znajdujemy tam m.in odmianę czosnku Harnaś, Jarus czy Ornak. Prowadzimy liczne badania nad właściwościami czosnku różnych odmian oraz ich przydatności do produkcji czarnego czosnku. Pozwala nam to wyselekcjonować najlepsze z nich uzyskując produkt najwyższej jakości.

Czosnek jest rośliną uprawną z rodziny cebulowatych o charakterystycznych właściwościach smakowo-zapachowych oraz leczniczych. Fermentacja zmienia znacznie jego typowy smak, zapach i wygląd jak również jego właściwości odżywcze.

Należy pamiętać, że produkcja czarnego czosnku jest procesem bardzo złożonym i wymagającym wyspecjalizowanych urządzeń oraz doświadczenia technologów żywności. Parametry procesu stanowią „know-how” każdego producenta czarnego czosnku. Istnieje wiele technik produkcyjnych jednak najważniejszy jest wyrób gotowy, który ma być smaczny i zdrowy.

W kuchni bądź odważny i kreatywny. Nie bój się eksperymentować i dodawać nowych składników. Autorskie przepisy na dania z czarnym czosnkiem znajdziesz na: www.bioczarnyczosnek.pl

przetwory z natury.pl