Opublikowano

Przyprawa z czarnego czosnku

Przyprawa z czarnego czosnku

Czarny czosnek, jak wiemy to wyśmienity produkt. Słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat. Stąd też występują na rynku różne produkty jego przetworzenia: pasty, ząbki i przyprawy. Jak powstaje przyprawa? Czarny czosnek zostaje poddany długotrwałemu suszeniu w niskich temperaturach tak aby nie stracił swoich właściwości. Idealnie nadaje się do dań wytrawnych i słodkich przekąsek.

Puder z czarnego czosnku

Mechaniczne mielenie czosnku i suszenie owiewowe nadają przyprawie sypką i drobną konsystencję. W formie pudru idealnie nadaje się do mieszanek przypraw, mieszanek chlebowych czy jako posypka do zup typu krem czy też tiramissu.

Przyprawa z czarnego czosnku to wyśmienita alternatywa do czosnku świeżego. Nadaje daniu nietuzinkowy kolor, smak i zapach. Jak powszechnie wiadomo czarny czosnek wyróżnia smak umami, dlatego też pogłębia bukiet smakowo-zapachowy serwowanych dań.

Polecam! dr inż. Anna Tomf-Sarna

Czarny czosnek jest smaczny i zdrowy

DR inż. Anna tomf-Sarna
przetwory z natury.pl