Opublikowano

Skąd pochodzi czarny czosnek?

Skąd pochodzi czarny czosnek?

Mimo, iż czosnek jako surowiec prawdopodobnie wywodzi się z gór Tien-Shan w Kirgistanie w środkowej Azji, tak za kolebkę czarnego czosnku uważa się Koreę Południową. To na Dalekim Wschodzie od wieków produkuje się czarny czosnek metodą fermentacji/starzenia, co znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie i utrwalaniu żywności. Produkty starzone zyskują dziś na wartości i są powszechne na całym świecie: hiszpańska szynka dojrzewająca (jamón serrano), francuskie sery pleśniowe, „elfickie jajka” ( 맥반석 계란 – „Mae Banseok Gyeran) i wiele innych. Głębia smaku i aromatu oraz szacunek do kunsztu ich wytwarzania sprawia, iż są cenionymi produktami niszowymi.

Czosnek starzony (숙성 마늘)

Czarny czosnek podobnie jak kiszonki, czy też długo dojrzewające szynki oraz sery, zmienia swój wygląd, smak i zapach. Zmieniają się także jego właściwości chemiczne. Produkty pochodzenia naturalnego, często fermentowane, są preferowane w kuchni koreańskiej i są uznawane za złoty środek do zdrowia, witalności i długowieczności.

W Polsce szeroko rozpowszechnione kiszonki są świetnym przykładem do zrozumienia sensu starzenia czosnku. Weźmy za przykład kapustę kiszoną. Rośliny z rodziny Brassicaceae są uznawane za zdrowe ze względu na wysoką zawartość między innymi glukozynolanów, natomiast kiszenie poprawia ich smakowitość i przyczynia się do wzrostu zawartości witaminy C i aktywności przeciwutleniającej. Podobnie jest z czosnkiem.

Rośliny z rodziny Alliaceae są bogate w związki siarki, witaminy i minerały, jednak fermentacja czosnku zwiększa dostępność związków bioaktywnych. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz produktów pośrednich reakcji Maillarda, w tym S-allilocysteina nadaje czosnkowi nowy charakter prozdrowotny. Ponadto czarny czosnek, podobnie jak i kiszonki są produktami trwałymi dostępnymi przez cały rok, co potencjalnie zwiększa ich konsumpcję i przyczynia się do poprawy naszej zdrowotności.

Produkty pochodzenia roślinnego zarówno świeże jak i fermentowane/starzone są konieczne w naszej codziennej diecie.

mgr inż. Anna tomf-Sarna
przetwory z natury.pl